vrijdag 1 februari 2008

Chinees nieuwjaar (4705)

Hoi Bloggies,

Nog even en dan is het nieuwjaar, niet ons nieuwjaar maar het Chinese Nieuwjaar.
Het wordt geen 2008 maar 4705, volgens de Chinese jaartelling.

(Data Chinees nieuwjaar: 7 februari 2008 / 26 januari 2009 / 14 februari 2010 / 3 februari 2011) Chinees nieuwjaar is dit jaar op donderdag 7 februari 2008.

Het Chinese jaar begint op de tweede nieuwe maan na de zonnewende van 21 december.
Dit kan niet voor 21 januari en niet na 20 februari gebeuren. Ook: het begin van het Lentefestival (Ch'un-chieh) of Xin Nian (Nieuwjaar).

De jaren worden aangeduid n.a.v. de dierenriem:
2007 Zwijn & Varken
2008 Rat
2009 Buffel/Stier/Os
2010 Tijger
2011 Konijn/Haas/Kat

Dit feest (en de twee dagen er op volgend) wordt gevierd door vrijwel geheel Azië - en overal waar een duidelijke Chinese bevolkingsgroep zich gevestigd heeft. Het wordt gevierd op de eerste dag van de eerste maand van de Chinese kalender, dat is de dag waarop de tweede nieuwe maan ná het winter-solstitium plaatsvindt.Het is gebruikelijk dat men schulden betaalt, nieuwe kleren worden gekocht, en het huis wordt schoongemaakt. Er is gewoonlijk een groot familiemaal en de goden worden geëerd. De mensen geven elkaar cadeaus, ingepakt in rood papier - en in rood papier verpakt vuurwerk wordt afgestoken. (Rood brengt geluk !)

Als je dit feest wilt meebeleven kun je terecht in Rotterdam (NL of Antwerpen (voor Sun Wah supermarkt.


De feesten kunnen ook drie of zelfs vijf dagen lang zijn. De 3e dag is ook de Verjaardag van Che Kung. Dezelfde data zijn ook geldig voor Tet in Vietnam en het Maannieuwjaar in Mongolië.Het Chinees Nieuwjaar wordt traditioneel gevierd met de drakendansen en leeuwendansen.Volgens legenden was Nian ("Nyehn") een mensetend prooidier in het oude China, die ongemerkt huizen kon binnendringen. Al gauw leerden de Chinezen dat Nian gevoelig was voor hard lawaai en de kleur rood, en zij verdreven hem met explosies, vuurwerk, en veelvuldig gebruik van de kleur rood in het huis. Deze gebruiken leidden tot de eerste nieuwjaarsvieringen.Het feest wordt internationaal gevierd in gebieden met een grote bevolking van etnische Chinezen.

Behalve voor Chinezen, is het feest ook belangrijk voor andere etnische groepen, zoals de Mongolen, Koreanen, de Miao (Chinese Hmong) en de Vietnamezen, die door de Chinese cultuur zijn beïnvloed wat betreft religieuze en filosofische wereldvisies en taal en cultuur in het algemeen.Het Chinese Nieuwjaar is ook de tijd wanneer de grootste menselijke migratie plaatsvindt, wanneer Chinezen over de hele wereld naar huis keren op nieuwjaarsavond om met het avondeten bij hun familie te zijn.

dinsdag 29 januari 2008

Januari pukkie 2

Webloggers,

dit was echt een maand van documenten verzamelen:
*geboorte akten
*huwelijksakte
*bewijs van goed gedrag en zeden
*werkgeversverklaringen
Tussendoor op intake gesprek bij Horizon.
*legaliseren van bepaalde papieren bij de notaris
*medische keuringen
*foto's
*brieven maken
*vragenlijst invullen.

Kortom hard gewerkt en veel gedaan deze maand voor pukkie 2; hierna het hele pakket samen met Katja en de meiden binnen gebracht bij adoptiedienst Horizon. Het zal zo spoedig mogelijk worden doorgestuurd naar China, nog voor het Chinese Nieuwjaar op 6 februari a.s.
Waarschijnlijk zullen we samen met nog 7 andere koppels gaan afreizen, vijf daarvan gaan allemaal voor hun tweede kindje.

En dan begint ook voor ons het hele lange wachten en zijn we officieel adoptiezwanger.

Angélique

Januari 2008

Beste, lieve weblogger,

zoals jullie eerder al hebben gelezen, is Yeline deze maand voor het eerst naar school geweest. Op school doet ze heel erg goed haar best en iedere ochtend is ze al droog gebleven. Ze is al thuis gekomen met haar eerste knutselwerkjes; een varkentje beschilderd, een ballon volgeplakt, tekeningen etc. Ook probeert ze soms al stukken van een liedje of versje op te zeggen wanneer ik haar daar een beetje bij help.

Het afscheid nemen vindt ze nog best wel moeilijk, maar mama ook en vooral tijdens het buiten spelen, wil ze nog weleens huilen. Ik vermoed dat ze dan denkt dat ik buiten op haar sta te wachten.
Ik moet wel zeggen dat sinds ze op school zit nog vlotter is gaan praten, maar ze is ook ondeugender geworden thuis. Deze maand was er ook een informatie avond in de klas over hetgeen ze allemaal doen op een dag; ik vond dat erg interessant.
Yeline vind het heel leuk op school en is aan het einde van de week toch wel erg moe. Mama en de juffen zijn heel erg tevreden over haar, hopelijk kunnen we dit ook zo houden.
Een woensdagmiddag heeft Katja Yeline uit school gehaald en daarna zijn zij samen Annefleur van school gaan halen. Yeline heeft daar lekker warm gegeten en heerlijk in het bed van Jan en Katja geslapen. Hierna hebben ze nog heerlijk in Annefleur haar bedje gespeeld en met z'n drietjes belden ze me op om te roepen dat ze wakker waren. Wat een heerlijk stel toch!!!
Deze maand was het ook een jaar geleden dat Yeline is gedoopt.
We zijn samen met opa, oma, ome Christ-Jan en tante Moniek met de trein naar Aquatopia geweest in Antwerpen. Yeline en wij trouwens ook vonden het geweldig en hebben onze ogen uitgekeken. Dit was een hele leuke invulling van een zondagmiddag.

Ook hebben Yeline en mama samen hun bakkunsten ontdekt; we hebben al wafels en cakejes gebakken en daarna natuurlijk zelf lekker opgegeten.

Yeline vindt het heerlijk om te mogen helpen in de keuken, ook wanneer er gekookt moet worden, staat ze vooraan in de rij om te mogen helpen.
We zijn deze maand ook nog eens op visite geweest bij Ron, Sophie en May-Lin en konden eens lekker bijkletsen. Het was jammer dat Yeline niet zo lekker was en hierdoor had ze maar weinig zin om met May-Lin te spelen en die wilde zo graag. Hopelijk de volgende keer beter.
De maand sluiten we met ziekten af, eerst papa een goede week ziek, toen begon mama zich een lange tijd niet lekker te voelen en Yeline deed vrolijk mee. Ze is al ruim een week niet lekker, hangerig, bijna niets willen eten en alleen maar bij mama willen zijn en veel slapen. Hierdoor kon ze dus niet naar school en volgende week is het krokusvakantie; we moeten dan maar zien hoe het straks weer gaat om naar school toe te gaan.
Groetjes
Angelique